Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
12.4.2008, Milan Šurkala, aktualita
Li-Ion baterie jsou dnes široce používané typy baterií, nicméně stále trpí mnoha vadami jako je poměrně vysoké riziko přehřátí či dokonce vznícení a také postupně se snižující kapacita. Výzkum v laboratořích Argonne National Labs dokázal...
jezisek (55) | 13.4.20081:27
Já čekal že Li­-pol baterie postupně vytlačí Li­-ion a nakonec už se skoro nepoužívaj. Neví někdo důvod?
Odpovědět0  0
Papek_SVK (174) | 13.4.20082:15
Li­-Pol baterie su znacne nestabilnejsie, rychlejsie sa poskodzuju pri uplnom vybiti a hlavny problem je prebijanie, pri dlhsom prebiti moze bateria zacat horiet, pripadne vybuchnut.
Odpovědět0  0
jezisek (55) | 13.4.200812:18
Ale jeden čas se hrozně moc používaly ­(hlavně telef. SonyEricsson­) a mně ani nepřišlo že by s nima byl takovej problém. Běžně jsem míval telefon přes noc v nabíječce a i po roce jsem nějakej větší problém nezaznamenal. Stačil by menší výzkum a tyhle problémy by se měly vyřešit. Zase byly lehčí a kapacita­/velikost byla taky lepší.
Odpovědět1  0
Xingular (7) | 13.4.200814:08
Nevím o tom, že by se už nepoužívali, ale nepoužívají se ve větší míře. Největší problém Li­-Pol baterií je jejich vnitřní odpor. Proto se dělejí zejména jenom pro mobilní telefony a další spotřebiče, které mají malý konstatní proudový odběr. Kvůli úbytku napětí na vnitřním odporu se jedná o měkký napěťový zdroj. To je jejich největší problém. I když mají oproti Li­-Ion akumulátorů spoustu výhod ­(větší hustota energie, menší hmotnost, jsou tvarovatelné do libovolných tvarů, více nabíjecích cyklů, širší spektrum provozních teplot...­), tak tento problém brání jejich širšímu rozšíření. Ale jsou stále ve vývoji a vypadá to, že se snad tyto problémy podaří vyřešit a mohli by v budoucnu Li­-Ion akumulátory nahradit.
zdroj: http:­/­/en.wikipedia.org­/wiki­/Lithium_polymer
http:­/­/www.urbanmover.com­/technology_batteries_lipol.htm
Odpovědět0  0
lukin79 (3) | 14.4.200812:17
"Největší problém Li­-Pol baterií je jejich vnitřní odpor. Proto se dělejí zejména jenom pro mobilní telefony a další spotřebiče, které mají malý konstatní proudový odběr. Kvůli úbytku napětí na vnitřním odporu se jedná o měkký napěťový zdroj.­"
to bych netvrdil:
http:­/­/kokam.com­/english­/product­/kokam_Lipo_02.html
Odpovědět0  0
JIP.XF.cz (99) | 19.4.200813:01
Telefon má malý a konstantní proudový odběr, jo?!

Poku vím, tak tam tečou jakékoliv aktivitě proudy značné ­(vezme­-li se v potaz jejich velikost ­(spíš nicotnost­).
Odpovědět0  0
Xingular (7) | 20.4.200815:24
Ten malý a konstaní proudový odběr jsem myslel v pohotovostním režimu. Jasněm, že například při přijímaní hovoru je proudový odběr mnohem větší. K tomu proudu celkově. Já to během týdne proberu s mým přednášejícím na elektrochemii a potom sem napíšu, k čemu jsem došel ;)
Odpovědět0  0
Xingular (7) | 27.4.200822:29
Co se týče technologických problémů, tak těmi Li­-Pol akumulátory ve větší opravdu netrpí. Omlouvám se za dezinformaci o problémech s vnitřním odporem. Tenhle problém tady opravdu byl, ale pouze v raných fázích jejich vývoje. Byl vyřešen a nyní jsou Li­-Pol akumulátory v poměru ke kapacitě schopny dodávat dokonce vyšší proudy než Li­-Ion. Další původní nevýhodou byly delší nabíjecí časy. I to už se z větší části podařilo eliminovat. V březnu roku 2005 Toshiba dokonce oznámila, že vyvíjí nový typ Li­-Pol akumulátorů, který by měl mít nabíjecí čas 1­-3 minuty. Posledním problémem, o kterém se mluvilo, byl malý počet nabíjecích cyklů. To je zatím jediný aspekt, ve kterém se Li­-Pol technologii zatím nepodařilo překonat starší Li­-Ion. Není to rozdíl nijak propastný, ale stále mají Li­-Pol akumulátory zhruba o čtvrtinu nižší počet nabíjecích cyklů. Takže jediným problémem, který zpomaluje nástup Li­-Pol akumulátorů je jejich cena. Polymerová elektroda v Li­-Pol je výrazně dražší než elektroda v Li­-Ion a to celkově zvyšuje jejich cenu. Proto se v současnosti využívají převážně tam, kde najdou uplatnění jejich výhody – tvarovatelnost a nízká hmostnost. Stále jsou ve vývoji a s tím, jak se budou zlepšovat jejich parametry a klesat jejich cena, tak bude stoupat jejich zastoupení na trhu.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.